• Pohůrečtí osmáci se v Rakousku neztratí

        • 28. 6. 2022
        • Na tři desítky žákyň a žáků ZŠ Pohůrecká trénovaly němčinu na Obchodní akademii v rakouském Gmündu. Po tříleté pauze se tak podařilo obnovit pravidelné návštěvy školy na samé česko-rakouské hranici.

           

           

          Pod vedením paní učitelky Ivy Zemanové se naši osmáci zapojili do práce se svými staršími krajany, kteří v Gmündu studují. "Je vidět, že se umí představit a dokážou si samostatně nakoupit," pochválila svou skupinu Iva Zemanová.

           

          "Tady v Gmündu máme žáky z Pohůrecké téměř v každém ročníku, někdy i dva," vysvětlila Zuzana Čierná, která v českých třídách v Gmündu vyučuje český jazyk. 

           

          Celá škola má přibližně čtyři stovky žáků a přibližně pětina z toho jsou čeští studenti. "Všichni Češi, kteří u nás studují, musí povinně absolvovat nultý ročník, ve kterém se doučí němčinu potřebnou k fungování na rakouské škole, a hlavně se seznámí s tím, jak vůbec rakouské školy fungují. Uplatnění našich absolventů je prakticky neomezené. Od manažerů v mezinárodních firmách a velkých bankách přes zahraniční obchod až po úspěšné podnikatele. Některé naše absolventky se zase orientovaly na práci v mateřských školách," vypočítává Zuzana Čierná možnosti, které se českým studentům v Rakousku otevírají.

        • Ztráty a nálezy

        • 20. 6. 2022
        • Do fotoalba byla přidána nová galerie Ztráty a nálezy.

          Vážení rodiče,

          také vaše děti občas něco hledají? Rádi bychom vám pomohli. Jste tu na správném místě. Sekce ztrát a nálezů je tu pro vás. Prohlédněte si nafocené věci. Poznáváte něco? Ukažte fotku svému dítěti a vyšlete ho za paní Candrovou na vrátnici školy, která bude tyto ztracené věci vydávat každý den v čase od 8:00 do 10:00 hodin.

          Pokud se do dvou měsíců o věci nikdo nepřihlásí, odvezeme je na charitu a darujeme potřebným.

           

           

          Ke dni: 20.6.2022

        • Volksschule v Rohrbachu

        • 2. 6. 2022
        • Do fotoalba byla přidána nová galerie Volksschule v Rohrbachu .

          Projekt: Klimatická změna? Zůstaň v pohodě s Felixem a Mairou!

          Naše škola se tento školní rok stala součástí putovní výstavy Klimatická změna? Zůstaň v pohodě s Felixem a Maírou!, kdy žáci 5. tříd 18. 5. 2022 navštívili školu Volksschule v Rohrbachu v Horním Rakousku. 

          Žáci se zamýšleli nad tím, jak zmírnit klimatické změny. Diskutovali o tom, jaké změny pozorují a jak je to ovlivňuje nejen ve škole a jaká opatření bychom mohli přijmout. Dále si vyzkoušeli měřit teplotu termodetektorem a odvezli si také svůj malý biotop ve sklenici, který mohou pozorovat každý den. U 11 stanovišť se dozvěděli další zajímavé informace o potopách, o tom, která půda má jakou kapacitu a jak se adaptovat na změnu klimatu.

          Na závěr si naše děti zahrály hru s dětmi z Rohrbachu, kdy pantomimou měly vyjádřit vhodné adaptační opatření k důsledku změny klimatu.

        • Mechové obrazy v mezinárodní spolupráci na ZŠ Pohůrecká

        • 1. 6. 2022
        • Mezinárodní žákovské týmy tvořily na Základní škole Pohůrecká mechové obrazy. Naše žákyně a žáci ze sedmých ročníků spojili síly s vrstevníky ze sportovní školy v hornorakouském Sandlu. Pod vedením lektorů českobudějovického Energy centra se tak naše škola zapojila do projektu Energie ke změně klimatu.

           

          "Stejně jako stromy dokážou přirozeně ochlazovat a čistit vzduch ve velkých městech, dokážou tyto mechové obrazy čistit, zvlhčovat a ochlazovat vzduch v místnostech," vysvětlila praktický význam mechových obrazů projektová manažerka Michaela Vopelková."V rámci projektu děláme spíš ukázku toho, jak by to mohlo fungovat. Ty mechové plochy by měly být mnohem větší, aby to opravdu mohlo fungovat."

           

          Počáteční ostych se díky společné tvorbě podařilo překonat rychle a děti se začaly společně domlouvat směsicí němčiny a angličtiny. "My jsme jen malá škola, máme přibližně 50 dětí a zaměřujeme se především na sport. Vaše škola je velká a obzvlášť ve školní jídelně si naši žáci připadali jak v nějakém americkém filmu," pochvalovala si návštěvu učitelka výtvarné výchovy v hornorakouském Sandlu Irmgard Quass.

           

          Projekt bude mít pokračování na podzim, zmínila jednatelka českobudějovického Energy centra Ivana Hlinková: "Obě školy by se měly znovu setkat v říjnu a znovu budou společně tvořit. Tentokrát v hornorakouském Welsu."